FirstBeat hyvinvointianalyysistä kokemuksia

Tein siis muutama viikko sitten FirstBeat hyvinvointianalyysin, joka kertoo elintapojen ja hyvinvoinnin yhteyden. Sen avulla sain "avaimet" muuttaa elämäntapojani terveellisempään ja parempaan suuntaan. Jos haluat esimerkiksi tietää, miten kuormitut henkisesti ja fyysisesti arjessa ja vapaa-ajalla, milloin kehosi oikeasti rentoutuu, palaudutko riittävästi päivän tai yöunen aikana, paljonko kulutat energiaa vuorokaudessa, miten palaudut rasituksesta, mikä on unesi laatu, oletko stressaantunut, liikutko oikein ja riittävällä tasolla tai onko sykkeesi koholla, kannattaa miettiä Firstbeatin tekemistä.

Firstbeat kertoo siis mitä kehossasi tapahtuu. Tieteelliseen tutkimukseen perustuva fysiologinen mittaus on mielestäni helppo toteutttaa arjessa. Firstbeatin teknologia perustuu sydämen sykevälianalyysiin. Se tuottaa henkilökohtaista ja tarkkaa tietoa mm. stressin hallinnasta, levon palauttavista vaikutuksista ja liikunnan vaikuttavuudesta.

Miten FirstBeat toteutetaan?

FirstBeat mittaus toteutetaan yhdessä ammattilaisen kanssa. Itse tein hyvinvointianalyysin yhteistyössä JamoSportin kanssa. Se alkoi aloitustapaamisella, jossa sain ohjeistuksen Bodyguard mittauslaitteen käyttöön (näkyy ylläolevassa kuvassa) ja taustatietojen, sekä mittauspäiväkirjan täyttämiseen. Kun palasin aloitustapaamiselta takaisin kotiin, täytin taustatiedot ja aloitin innoissani, sekä vähän jännittyneenä mittauksen. Toisin sanoen kiinnitin mittauslaitteen kiinni kehooni. Itse mittari oli kevyen tuntuinen, eikä sitä oikeastaan tuntenut ollenkaan. Elin siis mittauslaitteen kanssa ihan normaalia elämää, eikä mittauslaitteen olemassaoloa tullut edes ajateltua. Se oli siis kiinni kehossani kolmen vuorokauden ajan, keräten tietoa sydämen sykkeestäni. Yleensä muuten kun puhutaan sykkeestä, monille tulee ensimmäisenä mieleen liikunta. Sykkeessä voi kuitenkin olla vaihteluita monen muunkin kuin liikunnan takia, esimerkiksi tunne- tai stressireaktioiden yhteydessä. Jokatapauksessa itse mittaus oli helppoa ja yksinkertaista toteuttaa. On vaan hyvä muistaa, ettei laite kestä vettä ja yöllä kannattaa pitää vähän tiukempaa paitaa päällä, ettei laite pääse vahingossa irtoamaan (myös yöunesta on hyvä saada kerättyä dataa).

Kun kolme vuorokautta napsahti täyteen, irrotin laitteen ja palautin sen takaisin JamoSportille. Muutama päivä sen jälkeen kävin palautetilaisuudessa, jota kieltämättä jännitin hiukan. Tai tarkemmin sanottuna jännitin ehkä eniten sitä, miten paljon stressaaminen oikeasti vaikuttaa kehooni ja tottakai näin tarkkojen tietojen saaminen omasta kehosta on vähän jännittävää! Olen nimittäin välillä stressaamisen vähän taipuvainen. Mutta tuloksia on ihan turha jännittää, koska niiden tarkoituksena on ainoastaan saada tietoa itsestään, jotta voi tehdä muutoksia kohti terveellisempää elämää. Oli siis tulokset mitä tahansa, ne on vain hyödyksi sinulle.

Koin palautekeskustelun todella hyödyllisenä. Silloin keskityttiin mittaustuloksiini ja siihen, mitä muutoksia minun kannattaa tehdä päivittäisessä arjessa oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämän päivän valinnat vaikuttavat tietenkin tähän päivään, mutta myös siihen, miten voin myöhemmin. Usein ne muutokset, jotka parantavat hyvinvointia, eivät ole välttämättä suuria, mutta niillä voi olla yllättävän merkittävä vaikutus kokonaisuuteen.

Kun kävimme palautekeskustelussa läpi niitä muutoksia, joita minun tulisi tehdä, eivät ne tulleet minulle yllätyksenä. Tiesin aikaisemminkin, mitä teen niin sanotusti väärin, mutta kun näin mittaustuloksista "mustaa valkoisella" miten mikäkin asia oikeasti vaikuttaa kehooni, muutin huonot tapani samantien! Ehkä sitä tarvitsee joskus pienen näpäytyksen (tässä tapauksessa mittauslaitteen tulokset), että muuttaa tapansa. Tottakai olen aina tiennyt, ettei illalla kannata vetää kovaa treeniä esimerkiksi yli kahdeksan tai yhdeksän aikaan, mutta en aikaisemmin tajunnut/tiennyt miten suuri vaikutus sillä voikaan olla. Tämän mittauksen kautta sain sellaista tietoa itsestäni, mitä ei oikein muuten olisi pystynyt (tai ainakaan kovin helposti) saamaan.Alla on esimerkki yhdestä omasta päivästäni (sain siis nämä tulokset palautekeskustelussa mittauksen jälkeen, laite oli kerännyt nämä tiedot minusta). Kyseessä on sunnuntaipäivä, joten siinä mielessä tämä ei vastaa normaalia arkipäivääni. Jokainen mittauspäivistäni oli hyvin erilainen. Esimerkiksi yhtenä iltana tein kuntosalitreenin ilta puolikymmenestä, ilta puoli yhteentoista saakka. Koska tein kovan treenin liian myöhään illalla, yöuni alkoi palauttumaan minua vasta aamulla kuuden aikaan, voitteko kuvitella! Koko yö pelkkää punaista, vaikka yön tulisi näyttäytyä mittaustuloksissa vihreänä. En laittanut tähän postaukseen kuvaa siitä päivää, se näytti niin pahalta :D
Kuvassa "tietokone" = blogihommat 

Sen sijaan otin esimerkiksi tähän postaukseen juuri sunnuntaipäivän, koska minut yllätti illalla tehty lenkki ja sen vaikutukset yöuneeni. Lähdin lenkille illalla kahdeksalta ja tulin kotiin illalla yhdeksän aikaan. Kävelin rauhallisesti noin tunnin ajan. En ollut aikaisemmin tajunnut miten suuri vaikutus esimerkiksi illan lenkillä voi olla yöuneen. Toki tämä on yksilöllistä, mutta omien tulosten perusteella   minun kannattaa siirtää liikunta esimerkiksi aamu- tai iltapäivään. Kun katsoo yllä olevaa kuvaa, klo 21-22 oleva jakso näkyy sinisenä, se tarkoittaa siis liikuntaa. Aloin klo 22.00 katsomaan yhdessä poikaystäväni kanssa tv-sarjaa. Sen jälkeen luin hetken aikaa kirjaa. Mittaustulokset kuitenkin näyttävät, että olisin edelleen liikkeessä, vaikka en liikkunut mihinkään. Todella mielenkiintoista! Lenkki vaikuttaa vielä monen tunnin ajan. Tulokset olivat (todennäköisesti myöhäisen lenkin takia) klo 02.00 saakka punaisella. Toisin sanoen elimistössäni oli stressitila. Palautumista alkoi tapahtumaan vasta yöllä noin 03.00 aikaan, vaikka aloin nukkumaan 23.00 aikaan. Mittausjakson aikana minulla oli myös sellaisia iltoja, jolloin aloin nukkumaan klo 23.00 aikaan ja samantien käyrät näkyivät vihreänä, eli palauttavana.

Punaiset kohdat mittaustuloksissa:"Stressireaktio tarkoittaa vireystilan nousua elimistössä. Reaktio voi olla positiivinen tai negatiivinen. Lyhytkestoisena stressi parantaa usein suorituskykyä, mutta pitkään jatkuessaan erityisesti negatiivinen stressi on haitallista terveydelle." Lähde FirstBeat Esimerkiksi jos olet päivän töissä, todennäköisesti koko työpäivä (taukoja lukuunottamatta) näkyy tuloksissa punaisella, vaikka et olisi töissä stressaantunut. On luonnollista, että normaaliin työpäivään / päivään sisältyy stressiä (joko positiivista, negatiivista tai niitä molempia), eikä sitä tarvitse välttää niin sanotusti. Vaikka viettäisit vapaapäivää, mitaustulokset voivat näyttää punaista lähes koko päivälle. Se on täysin normaalia. On kuitenkin erityisen tärkeää huolehtia aina palautumisesta rentouttavan vapaa-ajan, palauttavien taukojen ja riittävän unen avulla.  Jos omasta mielestä rentoudut esimerkiksi joogaamalla tai leipomalla, käyrät voivat näyttää kuitenkin punaista ja sekin on ihan normaalia, koska kehosi on aktiivinen. Punaisista kohdista ei siis tarvitse ajatella, että "voi kamalaa, näin paljon punaista!" Punaiset kohdat tarkoittavat (kuten kirjoitin edellä) vireystilan nousua elimistössä. Tietenkään korkeat stressipiikit eivät ole hyvästä! Mutta on erityisen tärkeää tehdä päivien aikana myös sellaisia asioita, jolloin käyrät menevät edes hetkeksi vihreällä. Silloin elimistö palautuu. Huomasin, että esimerkiksi itselläni päiväunien aikana mittaustulokset menivät heti vihreälle. 

 Vihreät kohdat: "Palautuminen tarkoittaa elimistön rauhoittumista, jolloin mm. syke ja hengitystiheys laskevat. Tärkeitä palautumisjaksoja ovat yöuni, tauot ja rauhoittavat hetket päivän aikana. Säännöllinen ja riittävä palautuminen on terveyden perusta." Lähde FirstBeat Käyrät voivat mennä vihreällä esimerkiksi kahvitauon aikana. 


Ja kuten ylläolevasta kuvasta näkyy, palautumisen osuus, eikä palautumisen laatu unijaksosta ollut minulla kovin hyvällä tasolla. En tiedä mistä se johtuu, mutta myöhäinen liikunta voi hyvinkin olla syynä siihen. Pyrin nyt ainakin ensin välttämään liikuntaa ja töiden tekemistä iltaisin (ja rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa), sekä vähentämään kahvin juomista. Haluaisin myöhemmin tarkistaa uuden mittauksen avulla, onko muutoksista ollut apua. Oma keho on periaatteessa ainut asia mitä meillä on, ja on sanomattakin selvää, että siitä kannattaa pitää hyvää huolta.

Omat kokemukset FirstBeat mittauksesta ja omat muutokset hyvinvoinnin edistämistä varten 

Omat muutokseni liittyvät siis seuraaviin asioihin... Minun tulisi lopettaa liikunnan harrastaminen liian myöhään illalla (siirtää liikuntasuoritukset aamu- tai iltapäivään) ja pitää päivän aikana taukoja, niitä palauttavia hetkiä. Olen välillä vähän taipuvainen stressaamiseen, mikä todennäköisesti näkyi tuloksissa liian korkeana keskisykkeenä. Harrastin (ennen hyvinvointianalyysin tekemistä) liikuntaa liian myöhään illalla, mikä voi vaikuttaa kehoni palautumiseen ja uneni laatuun sitä heikentävästi. Päivissäni ei myöskään ollut riittävästi palauttavia hetkiä, kuten taukoja. Keho voi rasittua liikaa jos palauttavia hetkiä ei sisälly päivään. Ne ovat äärimmäisen tärkeitä etenkin pitkällä aikavälillä tarkastelteltuna. Kaikki niin sanotusti suuremmat muutokset, jotka minun täytyi tehdä, olivat noi edellä mainitut. Mm. ruokavalio, ruokarytmi, liikunta (kunhan en vain treenaa liian myöhään ilallla) ovat minulla muuten ainakin omasta mielestäni ihan hyvällä mallilla. Toki parannettavaa aina löytyy. Näin pääpiirteissään kuitenkin koen, ettei minun tarvitse tehdä ainakaan mitään suurempia muutoksia ruokavalion tai liikuntalajien suhteen.

Kun näin tuloksista miten kehoni reagoi mihinkäkin, osaan nykyään elää paremmin sen mukaan, mikä on omalle keholleni parhaaksi. Niin harmillista kun se onkin, monet havahtuvat vasta sitten kun terveys alkaa reistailemaan tai pahimmassa tapauksessa pettää. Miksi ei siis tekisi muutoksia oman hyvinvoinnin edistämiseksi, vaikka ei olisikaan mitään ongelmia niin sanotusti. Ennaltaehkäiseminen on äärimmäisen tärkeää ja tämän mittauksen aikana huomasin, miten loppupeleissä pienet asiat vaikuttavat yllättävän paljon.


Sellaisia kokemuksia minulla on FirstBeat hyvinvointianalyysistä. Olen kyllä tosi iloinen kun lähdin tähän mukaan! Oonkin tässä miettinyt, että tekisin tämän mittauksen ehkä uudelleen jossain vaiheessa. Terveys ja hyvinvointi ovat minulle tärkeitä asioita ja niistä olenkin hyvin kiinnostunut :) Parannettavaa minulta löytyy, mutta ihanaa mennä eteenpäin! Kuulisin muuten myös mielelläni teidän kokemuksia, jos olette tällaisen tehneet.

Ja jos joku on kiinnostunut tämän hinnasta niin tämä maksaa kaverin kanssa tehtynä 129 euroa ja yksin 159 euroa. Minun mielestä se on pieni hinta siitä, miten arvokasta tietoa tämä hyvinvointianalyysi antaa. Ja etenkin jos saa tämän kautta tietoon sellaisia asioita omasta kehosta ja terveydestä, mitä ei ehkä olisi itse tajunnut, antaa tämä rutkasti enemmän kuin ottaa! :) Itse koin tosi tärkeänä asiana etenkin havahtumisen siihen, mitä muutoksia minun täytyy tehdä, jotta voin mahdollisimman hyvin nyt ja tulevaisuudessa.

Itse tein tämän mittauksen yhdessä Jarmon kanssa. Hänen kanssaan oli helppo jutella ja hän keskittyi minuun ja tuloksiini huolellisesti paneutuen. Jamosportin nettisivuille löydät täältä. Voit ottaa yhteyttä Jarmoon täältä. Lisätietoa Firstbeat hyvinvointianalyysistä löydät esimerkiksi täältä.

Ps. Jos olette kiinnostuneita tästä FirstBeat hyvinvointianalyysistä, voisin laittaa toiseen postaukseen esimerkin vielä yhdestä toisesta päivästäni? 

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Anonyymi
,
Onpa mielenkiintoinen! Olisi kiva tosiaan saada vielä toisestakin päivästä postaus. 😊
merenhelmi,
Tämä oli kyllä todella, todella mielenkiintoinen! En esimerkiksi ennen tiennyt, että keskisykkeeni on aika korkealla tai sitä, miten oma kehoni oikeasti reagoi myöhäiseen liikuntaan. 😊
www.blogger.com/profile/015246971550904167
merenhelmi,
Näin arvokasta tietoa omasta kehosta tuskin (ainakaan kovin helposti) saa mistään muualta 😊
www.blogger.com/profile/015246971550904167
Lempi,
Olisi kyllä älyttömän mielenkiintoista päästä näkemään omat ''käyrät'' 😊 Se, että saisi tietää omien liikunta (ja muidenkin) tottumusten vaikutuksista henkisessä ja fyysisessä kuormituksessa, olisi tosi hyödyllistä, sillä jotkut tulokset voivat yllättää.
Tällaisesta testistä, ja sen tulosten tulosten huomioimisesta saisi varmaan suuren hyödyn jaksamisen ja sellaisen arkitehokkuuden parantamisen kannalta 😊
www.blogger.com/profile/170235669398650709
Anonyymi
,
Hei! Mistä tuo paita/liivi on?
merenhelmi,
Hei!

Se on Jackpotin, en muista mistä se on hankittu alunperin. 😊
www.blogger.com/profile/015246971550904167
Anonyymi
,
Minulla on nyt ko. Mittari kiinni. Oli kiva lukea sinun kokemuksistasi. Antoi vinkkiä huomiselle päivälle....
merenhelmi,
Oi kiva kuulla! Kerro ihmeessä omia kokemuksia kyseisestä mittauksesta 😊
www.blogger.com/profile/015246971550904167