Kysymyksiin vastailua (raskaus, tuleva vauva-arki jne)

Tässä postauksessa vastaan kysymyksiin raskauteen ym liittyen, joita olen saanut Instagramin kautta (tunnukseni on siellä @verakautto). Jos teille tulee mieleen vielä jotain, mitä haluaisitte kysyä, laittakaa kommenttia vaikka tämän postauksen loppuun. :)

Onko toinen raskaus ollut tähän mennessä erilainen kun eka?

- On itseasiassa ollut aika erilainen. Alkuraskaudessa oli pahoinvointia ja heikotusta samoin kuin edellisessä raskaudessa, mutta erona oli, että tällä kertaa mun pahoinvointi ja heikotus kesti usein ihan aamusta iltaan ja sitä oli myös yölläkin. Kun odotin Karlaa, mulla oli monesti huono olo vain aamuisin. Mutta kun alkuraskaudesta selvittiin, olen voinut yleisesti paljon paremmin kuin edellisessä raskaudessa. Eli tässä raskaudessa alkuraskaudessa pahoinvointi ja heikotus kesti koko päivän, mutta alun jälkeen olen voinut ihan erinomaisesti, mikä on yllättänyt itseni.

Jännittääkö synnytys?

- Toisaalta ei ja toisaalta jännittää aika paljonkin. Nyt tietää suunnilleen mitä on edessä, vaikka tietysti jokainen synnytys on erilainen. Mutta kyllä mua jännittää erityisesti se, meneekö synnytys hyvin. Tietysti toivon tosi paljon, että mulla ja vauvalla olisi synnytyksessä kaikki hyvin. Toisaalta mua jännittää tällä kertaa synnytys jopa enemmän kun ekalla kerralla. Karlaa odottaessa ei tiennyt oikein yhtään mitä odottaa. Ei pidä kuitenkaan liikaa stressata ja miettiä, mutta tietysti yritän valmistautua synnytykseen mahdollisimman hyvin. Ainakin tähän saakka olen ollut ihan rauhallisin mielin lähestyvästä synnytyksestä. :)

Mitä ajatuksia imetyksestä?

- Haluan ehdottomasti imettää tälläkin kertaa. Toivon, ettei meillä tämän vauvan kanssa olisi ainakaan kovin paljoa haasteita imetyksen suhteen, mitä Karlan kanssa oli (rintalakkoilut, rintatulehdukset, rintaraivarit, maitoa ei tullut tarpeeksi jne). Tai tietysti aina haasteita voi tulla ja varaudun siihen, että jotain varmaan tulee jossain vaiheessa, mutta jos imetys sujuisi edes vähän paremmin kuin Karlan kanssa, olisin tosi iloinen. Onneksi imetykseen liittyen on hyvin apua tarjolla ja Karlaakin sain sitten imetettyä melkein vuoden kaikista ongelmista huolimatta! :) Tällä kertaa aion imetyksen lisäksi pumpata maitoa enemmän ja hakea herkemmin apua imetykseen liittyen jos tarvitsee.

Missä vaiheessa raskaus on?

- Tällä hetkellä mulla on menossa 18. raskausviikko. Pian on jo puoliväli! Tämä aika on mennyt tässä toisessa raskaudessa ihan ihmeen nopeasti.

Mitä ajatuksia raskaus + korona herättää? Oletko erityisen peloissasi?

- Tietysti asia mietityttää mua, mutta en sanoisi, että olen erityisen peloissani. Koitan nyt raskaana ollessa olla muutenkin tarkka sen suhteen, etten saisi flunssaa tai muutakaan. Ollaan jätetty paljon niin sanotusti turhia menoja pois ja sillä tavoin olen mm. yrittänyt vähentää riskiä.

Yllättikö ensimmäisen raskauden ja vauvan kanssa mikään juttu?

- Yllätti tosi moni asia. Mm. ensimmäisessä raskaudessa yllätti se, miten fyysisesti raskasta raskaus oli alussa ja lopussa. Synnytys tietysti myös, en olisi ikinä uskonut, että sellaista kipua voi edes tuntea! Vauvavuonna se, miltä väsymys voi tuntua yöheräämisten takia, yllätti minut aivan täysin. Imetyksen haasteet myös. Vaikka vauvavuosi voi olla ajoittain raskas, kyllähän se antaa ihan todella paljon ja on hieno vuosi. <3

Otatteko selvää onko lapsi tyttö vai poika?

- Otetaan selvää. Rakenneultra on edessä syyskuun alussa ja aiotaan siellä kysyä, kumpaa odotetaan jos saataisiin tietää se. Karlaa odottaessa ajattelin, että jos odotan vielä joskus uudelleen, haluaisin saada vasta synnytyksessä tietää vauvan sukupuolen, mutta nyt en malta sittenkään odottaa siihen saakka! :D Tietysti molemmat, niin tyttö kuin poikakin, ovat enemmän kuin tervetulleita.

Onko nimiä jo mielessä?

- Ollaan laitettu sellaisia nimiä listalle, joista tykätään, mutta ei olla vielä kovin paljoa mietitty asiaa. Aletaan sitten miettimään enemmän, kun tiedetään onko vauva tyttö vai poika. Luulen, että lopullisesti päätetään nimi vasta lapsen syntymän jälkeen. :)

Siisteyskäsitys lasten kanssa?

- En aio liikaa stressata siisteydestä, mutta mä oikeastaan jopa tykkään järjestelystä ja siivoamisesta. Niinpä uskon, että tulen siivoilemaan lasten kanssa usein, mutta hyväksyn myös sen, ettei aina ole niin siistiä. :)

Minkälaisessa asunnossa tulette lasten kanssa asumaan?

- Aiotaan asua meidän nykyisessä kodissa, mutta aletaan jossain vaiheessa etsimään varmaan joko isompaa kerrostaloasuntoa tai omakotitaloa. :)

Onko Karlalla oma huone?

- Karlalle tulee pian oma huone. :)

Minkä merkkiset vaunut aiot hankkia?

- Vauvalla tulee olemaan samat vaunut käytössä kuin Karlalla eli Stokke Trailz yhdistelmävaunut. Niistä olen tykännyt.

Oletko ollut kovin väsynyt?

- Olen itseasiassa ihan yllättynyt siitä, miten hyvin olen voinut tässä raskaudessa alun jälkeen. Alkuraskaudessa mulla oli alhainen hemoglobiini ja se varmasti aiheutti väsymystä osaltaan. Nyt olen kuitenkin ollut rautakuurilla ja voinut paremmin.

Onko vauva tyttö vai poika?

- Emme tiedä vielä, mutta syyskuun alussa rakenneultrassa aiotaan kysyä asiaa. Kerron sitten täällä blogissakin kumpaa odotetaan. Mulla ei oo jotenkin aavistustakaan siitä, kumpi hän voisi olla.

Milloin sulla on laskettu aika?

- Tammikuun puolessa välissä.

Montako lasta haluaisit?

- 2 tai 3. :) Nyt 2 tuntuu hyvältä meille, mutta eihän sitä ikinä tiedä tulevaisuudesta.


Jännittääkö toisen lapsen tulo ja kahden lapsen kanssa oleminen sekä jaksaminen?

- Ei oikeastaan jännitä tai pelota oma jaksaminen. Ehkä nyt osaa tietyllä tapaa varautua siihen, mitä on tulossa. Tai tietysti kohta on kaksi yhden lapsen sijasta ja kyllähän se muuttaa varmasti paljon! Mutta uskon, että kun elän vauvavuotta toiseen kertaan, tiedän paremmin, mitä teen eri tavalla. Tällä kertaa aion mm. ottaa omaa aikaa useammin ja harrastaa liikuntaa enemmän. On siis monia asioita, joita teen varmasti eri tavalla kun uusi vauvavuosi koittaa! :)

Miten olette saaneet miehesi kanssa yhteistä aikaa?

- Rehellisesti sanottuna meillä ei oo paljoa yhteistä aikaa arkena tai useimmiten ei ollenkaan, kun Karla on vauvasta saakka ollut sellainen, ettei yleensä iltaisin nukahda kovin aikaisin. Karla on ollut meidän vanhempien luona välillä hoidossa/yökylässä ja silloin ollaan saatu yhteistä aikaa. Käytiin esim. mustikassa viime viikonloppuna Ollin kanssa ja toissa viikonloppuna vietettiin viikonloppua mökillä kahdestaan. Pyritään myös arjessa siihen, että molemmat saisi omaa aikaa mahdollisuuksien mukaan.

Tykkää-merkinnät

Kommentit