makeanhimosta ja karkkilakosta

Kerroin täällä blogissa aiemmin, että aloitin huhtikuussa loppuvuoden kestävän karkki- ja jäätelölakon. Sokeri ei tietenkään tee kenellekään mitään hyvää ja olen huomannut, että kehoni kestää sitä nykyään jotenkin aika huonosti. Muistaakseni yhden tai korkeintaan 2 suklaapatukkaa oon kyllä syönyt tänä aikana (ne olivat hätäapuna kun töissä ollessani musta tuntui siltä, että kohta oikeesti pyörryn), mutta en varsinaisesti kieltänytkään itseltäni suklaata, lähinnä irtokarkit ja muut karkit. Tässä vähän asiaa mietittyäni päätin kuitenkin yrittää olla loppuvuoden myös ilman suklaata. Jäätelöä tai irtokarkkeja en ole syönyt ollenkaan tänä aikana, eikä oikeastaan niitä oo tehnyt pahemmin mielikään. Tähän lakkooni en siis laske itse jäätelökoneella valmistettua jäätelöä, mikä on tehty esimerkiksi marjoista, hedelmistä, kermasta ja luonnonjogurtista. Hedelmien syöntiä oon kylläkin vähän koittanut rajoittaa hedelmäsokerin takia. Itsetehty jäätelö onkin ollut hyvä herkku kun mitään sokeripommeja ei oo voinut / ei oo kannattanut syödä.
Älkää ymmärtekö väärin, mielestäni on ihan ok, ellei jopa niin sanotusti ihan hyväkin herkutella aina välillä, tuleehan elämästä osata myös nauttia! Ennen mulla ja poikaystävälläni oli esimerkiksi tapana herkutella kerran viikossa ja katsoa samalla leffaa tai jotain sarjaa. Yleensä se päivä oli joko perjantai tai lauantai ja muut viikonpäivät oltiin sitten kokonaan ilman herkkuja.
Mutta se minkä takia vältän nyt entistä tiukemmin vehnää ja sokeria, on vaan yksinkertaisesti se, koska kehoni ei kestä kunnolla sokeria ja vehnäkään ei tunnu tekevän hyvää. Niistä tulee mulle muun muassa jotenkin todella huono olo. Ja oon huomannut myös sen, että itselleni on helpompaa olla kokonaan kieltolinjalla kuin herkutella silloin tällöin. Tietenkin mistä sitä tietää, joskus tulevaisuudessa saatan syödäkin silloin tällöin irtokarkkeja tai jätskin, mutta nyt ainakin tämän vuoden otan niistä kokonaan paussin. En sano, että se on välttämättä hyvä tehdä itselleen liian tiukkoja rajoituksia, mutta koen, että se toimii mulla paremmin. Jos syön karkkia, jään sokeriin helposti koukkuun ja sitä myös tekee mieli useammin! Ja toki tän lakon aikana vältän muitakin paljon sokeria sisältäviä juttuja kuten pullia, munkkeja, limsaa jne.
*Bio-Kromi saatu testikokeiluun
Oon pistänyt merkille, että kun syö pääsääntöisesti mahdollisimman puhdasta ruokaa, jossa ei ole turhia lisäaineita, alkaa esimerkiksi kaupan jäätelöt maistumaan pikkuhiljaa jotenkin tosi teolliselta, eikä lähellekään niin hyvältä kuin ennen. Sen sijaan esimerkiksi itsetehty jäätelö, joka on valmistettu yksinkertaisista raaka-aineista (esimerkiksi itsepoimituista vatuista, kermasta ja luonnonjogurtista) onkin ihan yllättävän hyvää ja paljon parempaa kuin kaupan versiot, jotka ovat täynnä sokeria ja erilaisia lisäaineita. Tarkoitan tällä sitä, että se myös vaikuttaa tosi paljon, mihin kehonsa totuttaa. Vielä kolme vuotta sitten en olisi ehkä uskonut, että syön aamupalaksi maustamatonta jogurttia itsetehdyn puolukkasoseen kanssa (jossa ei ole siis yhtään sokeria), himoitsen välillä yli kaiken hapankaalia, juon aamupalalla tai välipalalla vehnäorasjauhetta tai että sekoitan lähes päivittäin molkosania tai auringonhattu-uutetta (Echinacea purpurea) veteen. Nykyään edellä mainitut on just niitä, mitä mun on välillä jopa ihan pakko saada! Ehkä keho kertoo, mitä se tarvitsee.
Sanotaan, että kromi vie makeanhimoa. Niimpä kun aloitin karkkilakon, hankin itselleni kromia, jota aloin ottamaan päivittäin yhden tabletin. Yleisesti mun ei tee nykyään mitenkään erityisen paljon mieli sokeria, tai en ainakaan himoitse sokeria niin paljon kuin ennen. Jos mulle iskee makeanhimo, huomaan, että se iskee yleensä aina juuri samaan aikaan. Tämä aika on aamupäivästä ennen lounasta kun aamupalasta on kulunut liian pitkä aika ja verensokeri on alkanut laskemaan.

Kromi edistää verensokeritason pysymistä normaalina ja makroravintoaineiden aineenvaihduntaa. Suuret verensokerin heittelyt voivat aiheuttaa nälän tunnetta ja makeannälkää. Tietenkin tulee itse huolehtia tarkasti siitä, ettei ateriavälit veny liian pitkiksi! Mutta uskon, että tämä kromi varmasti osaltaan tukee tätä mun karkkilakkoa ja makeanhimon kurissa pysymistä.
Shoes Clarks / dress Lindex (Holly & Whyte)
Onko teillä karkkilakko parhaillaan meneillään? Mikä auttaa teitä parhaiten makeanhimon taltuttamiseen?

Nämä kuvat on otettu viime viikonloppuna kun käytiin sunnuntaina mökillä. Oli kyllä mukavaa saunoa pihasaunassa, pelata korttia, ihastella auringonlaskua sekä istua takkatulen ääressä.

*Lisätietoa kromista ja muista vitamiineista löydät täältä.

Tykkää-merkinnät