makeanhimosta ja karkkilakosta

Kerroin täällä blogissa aiemmin, että aloitin huhtikuussa loppuvuoden kestävän karkki- ja jäätelölakon. Sokeri ei tietenkään tee kenellekään mitään hyvää ja olen huomannut, että kehoni kestää sitä nykyään jotenkin aika huonosti. Muistaakseni yhden tai korkeintaan 2 suklaapatukkaa oon kyllä syönyt tänä aikana (ne olivat hätäapuna kun töissä ollessani musta tuntui siltä, että kohta oikeesti pyörryn), mutta en varsinaisesti kieltänytkään itseltäni suklaata, lähinnä irtokarkit ja muut karkit. Tässä vähän asiaa mietittyäni päätin kuitenkin yrittää olla loppuvuoden myös ilman suklaata. Jäätelöä tai irtokarkkeja en ole syönyt ollenkaan tänä aikana, eikä oikeastaan niitä oo tehnyt pahemmin mielikään. Tähän lakkooni en siis laske itse jäätelökoneella valmistettua jäätelöä, mikä on tehty esimerkiksi marjoista, hedelmistä, kermasta ja luonnonjogurtista. Hedelmien syöntiä oon kylläkin vähän koittanut rajoittaa hedelmäsokerin takia. Itsetehty jäätelö onkin ollut hyvä herkku kun mitään sokeripommeja ei oo voinut / ei oo kannattanut syödä.
Älkää ymmärtekö väärin, mielestäni on ihan ok, ellei jopa niin sanotusti ihan hyväkin herkutella aina välillä, tuleehan elämästä osata myös nauttia! Ennen mulla ja poikaystävälläni oli esimerkiksi tapana herkutella kerran viikossa ja katsoa samalla leffaa tai jotain sarjaa. Yleensä se päivä oli joko perjantai tai lauantai ja muut viikonpäivät oltiin sitten kokonaan ilman herkkuja.
Mutta se minkä takia vältän nyt entistä tiukemmin vehnää ja sokeria, on vaan yksinkertaisesti se, koska kehoni ei kestä kunnolla sokeria ja vehnäkään ei tunnu tekevän hyvää. Niistä tulee mulle muun muassa jotenkin todella huono olo. Ja oon huomannut myös sen, että itselleni on helpompaa olla kokonaan kieltolinjalla kuin herkutella silloin tällöin. Tietenkin mistä sitä tietää, joskus tulevaisuudessa saatan syödäkin silloin tällöin irtokarkkeja tai jätskin, mutta nyt ainakin tämän vuoden otan niistä kokonaan paussin. En sano, että se on välttämättä hyvä tehdä itselleen liian tiukkoja rajoituksia, mutta koen, että se toimii mulla paremmin. Jos syön karkkia, jään sokeriin helposti koukkuun ja sitä myös tekee mieli useammin! Ja toki tän lakon aikana vältän muitakin paljon sokeria sisältäviä juttuja kuten pullia, munkkeja, limsaa jne.
*Bio-Kromi saatu testikokeiluun
Oon pistänyt merkille, että kun syö pääsääntöisesti mahdollisimman puhdasta ruokaa, jossa ei ole turhia lisäaineita, alkaa esimerkiksi kaupan jäätelöt maistumaan pikkuhiljaa jotenkin tosi teolliselta, eikä lähellekään niin hyvältä kuin ennen. Sen sijaan esimerkiksi itsetehty jäätelö, joka on valmistettu yksinkertaisista raaka-aineista (esimerkiksi itsepoimituista vatuista, kermasta ja luonnonjogurtista) onkin ihan yllättävän hyvää ja paljon parempaa kuin kaupan versiot, jotka ovat täynnä sokeria ja erilaisia lisäaineita. Tarkoitan tällä sitä, että se myös vaikuttaa tosi paljon, mihin kehonsa totuttaa. Vielä kolme vuotta sitten en olisi ehkä uskonut, että syön aamupalaksi maustamatonta jogurttia itsetehdyn puolukkasoseen kanssa (jossa ei ole siis yhtään sokeria), himoitsen välillä yli kaiken hapankaalia, juon aamupalalla tai välipalalla vehnäorasjauhetta tai että sekoitan lähes päivittäin molkosania tai auringonhattu-uutetta (Echinacea purpurea) veteen. Nykyään edellä mainitut on just niitä, mitä mun on välillä jopa ihan pakko saada! Ehkä keho kertoo, mitä se tarvitsee.
Sanotaan, että kromi vie makeanhimoa. Niimpä kun aloitin karkkilakon, hankin itselleni kromia, jota aloin ottamaan päivittäin yhden tabletin. Yleisesti mun ei tee nykyään mitenkään erityisen paljon mieli sokeria, tai en ainakaan himoitse sokeria niin paljon kuin ennen. Jos mulle iskee makeanhimo, huomaan, että se iskee yleensä aina juuri samaan aikaan. Tämä aika on aamupäivästä ennen lounasta kun aamupalasta on kulunut liian pitkä aika ja verensokeri on alkanut laskemaan.

Kromi edistää verensokeritason pysymistä normaalina ja makroravintoaineiden aineenvaihduntaa. Suuret verensokerin heittelyt voivat aiheuttaa nälän tunnetta ja makeannälkää. Tietenkin tulee itse huolehtia tarkasti siitä, ettei ateriavälit veny liian pitkiksi! Mutta uskon, että tämä kromi varmasti osaltaan tukee tätä mun karkkilakkoa ja makeanhimon kurissa pysymistä.
Shoes Clarks / dress Lindex (Holly & Whyte)
Onko teillä karkkilakko parhaillaan meneillään? Mikä auttaa teitä parhaiten makeanhimon taltuttamiseen?

Nämä kuvat on otettu viime viikonloppuna kun käytiin sunnuntaina mökillä. Oli kyllä mukavaa saunoa pihasaunassa, pelata korttia, ihastella auringonlaskua sekä istua takkatulen ääressä.

*Lisätietoa kromista ja muista vitamiineista löydät täältä.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Nanne
,
millaista työtä teet, että pystytkö noudattamaan tuota ruoka-aikaväliä? Itse tiedän myös, että voisin paremmin kun pystyisin noudattamaan ruoka-aikoja mutta nykyisessä työssäni lähes mahdotonta vain istahtaa syömään silloin kun haluaa...
merenhelmi
,
Moikka! Teen sellaista työtä, missä ei myöskään pääse syömään milloin itse haluaa :/ Ja mun ruoka-aikavälit töiden takia on monena päivänä todella, todella epäsäännölliset! Se ei oo tietenkään hyvä juttu, koska mua alkaa oikeesti pyörryttämään ja heikottamaan ihan kauheesti jos en syö kunnolla. Esimerkiksi jos teen työvuoron 11-18.00, se on 7 h vuoro ja siihen kuuluu 2 kappaletta 12 min kahvitaukoa, joiden aikana ei kerkeä syömään kuin jotain ihan vähän ja kauheella kiireellä. Tai jos teen vuoron 10-17.00, mihin ei myöskään kuulu kuin se 2 x 12 min kahvitauko, tulee mulla usein ihan sairas nälkä 😃 Niimpä on tosi monia päiviä kun pääsen syömään ensimmäisen kunnon ruuan vasta illalla töiden jälkeen 19.00 aikoihin..
Emmi
,
Hei! Kuulostaa kyllä niin tutulta nuo sinun ajatukset! Ite tein vuoden 2011 viimisenä päivänä jouluähkyjen jälkeen lupauksen että syön seuraavan kerran karkkia vasta jouluaattona 2012. Noh en oo vielä tähän päivään mennessä raaskinu tuota lupausta rikkoa eli tällä menolla karkiton loppuelämä tulossa eikä ees haittaa 😃 Oon kans niin kaikki tai ei mitään -ihminen, että tämä sopii mulle. Muistan kuinka sillon alkuaikoina aina makeanhimon yltyessä join lasin vettä, mutta nykyään voin rehellisesti sanoa, että ei ees haluta karkkia. Ennemmin vain hirvittää se sokerien ja kaiken maailman lisäaineiden määrä. Toki aina silloin tällöin herkuttelen jäätelöllä, leivoksilla yms. mutta oon kyllä huomannu ettei niitäkään tee enää oikein mieli. Eli varo vaan ettei sulle käy niinkö mulle 😉 Tsemppiä tosi paljon, se alku on aina vaikein! 😊
Nita
,
Hyvä postaus! Mä jään kanssa todella helposti koukkuun sokeriin ja oon ajatellut totaalisesti kieltäytymistä siitä ä, koska jos otan vähäsen niin en vaan enää voi lopettaa vaan syön makeeta huonoon oloon asti. Pitääkin kokeilla tuota kromia makeanhimoa helpottamaan!
Lempi
,
Ihanat kuvat <3 Toi on kyllä niin tuttu ilmiö, että kun on ilman sellaisia ''höttö''herkkuja, ei niitä enää edes tee mieli. On sitä paitsi tosi kivaa miettiä ja kehitellä sellaisia terveellisempiä vaihtoehtoja herkutteluun, leipoa ja tehdä esimerkiksi jäätelöä itse.. 😊 Itsekin olen nyt loman alettua aloitellut herkkulakkoa. Suklaata, karkkia yms. tulee syötyä helpommin, kun sitä on jossain vaikkapa tarjolla, mutta itse ei tule enää ostettua niitä kaupasta, ihan siitäkin syystä, että esimerkiksi jätski on itse tehtynä niiin paljon parempaa! 😃
Anonymous
,
Hienoja kuvia!
Roosa
,
Nyt on kyllä pakko sanoa, että itselläni on aivan sama juttu kun sulla. On huomattavasti helpompi jättää kaikki karkit ja herkut kokonaan pois, mitä sallia osan niistä. Itsetehty jäätelö on nimeomaan terveellistä, jos se on tehty juuri marjoista ja luonnonjugurtista. Tuo kromi oli huippu vinkki, pakko itsekin hakea samaa 😊 Oot niin kaunis ja sulla on aina ihania blogipostauksia <3 Mukavaa kesää! <3 https://by-rosejuliet.blogspot.fi
Anonymous
,
Moikka! Olen vaihtanut hiljattain pelkkaan kasvissyontiin, ja tarvitsen apua 😃 En ole muutenkaan kauhean kokenut keittiossa, ja olisi ihana kuulla jotain vinkkeja sulta ruuanlaiton suhteen! Esim. mita syot eri aterioilla paivassa, mista takaat riittavat ravintoaineet yms. Kiinnostaa muutenkin puhdas syominen ja haluaisin kuulla naista lisaa 😃 Kiitos paljon jos voit neuvoa!